بستن
عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید
EN
  • 1401/07/30 - 13:12
  • - تعداد بازدید: 474
  • - تعداد بازدیدکننده: 467
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه
باقری‌مقدم در گفت‌و‌گوی ویژه خبری مطرح کرد:

مطالبات نخبگان در سایۀ تعامل دستگاه‌های اجرایی با بنیاد ملی نخبگان محقق می‌شود

قائم‌مقام بنیاد ملی نخبگان با بیان اینکه سند راهبردی کشور در امور نخبگان باید توسط ۴۴ دستگاه در کشور اجرا شود، گفت: طبق این سند، بنیاد ملی نخبگان وظیفه شناسایی نخبگان و سیاست‌گذاری در حوزه نخبگان را دارد و همه مطالباتی که در محضر مقام معظم رهبری مطرح شد و دیگر مطالبات نخبگانی، باید با کمک و تعامل دستگاه‌ها و نهادهای دیگر اجرایی شود.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی بنیاد ملی نخبگان؛ ناصر باقری‌مقدم؛ قائم مقام بنیاد ملی نخبگان در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری، با بیان اینکه در حال حاضر در پایگاه اطلاعاتی بنیاد ملی نخبگان تقریباً۵۰ هزار مستعد برتر و مشمول آیین‌نامه‌های نخبگانی حضور دارند، گفت: بر اساس آمار بین‌المللی و با توجه به وضعیت نخبگان و استعدادهای برتر در کشور، باید حدود یک درصد جمعیت کل کشور به عنوان استعداد برتر و یا نخبه شناسایی شوند؛ این یعنی در حالت ایده‌آل باید حدود یک میلیون نفر عضو جامعه نخبگانی کشور باشند که عدد کنونی نشان می‌دهد راه بسیار زیادی تا شناسایی تمام استعدادهای برتر کشور وجود دارد.

وی با اشاره به مسئله مهم اشتغال مؤثر و تخصصی نخبگان، افزود: در دیدار امسال، اولین مطالبه‌ای که مقام معظم رهبری از دستگاه‌های اجرایی داشتند این بود که مهمترین درخواست نخبگان، یعنی برخورداری از یک شغل مناسب که مطابق با شأن نخبگی باشد، به آنان ارائه شود.

باقری‌مقدم ادامه  داد: به همین منظور بنیاد ملی نخبگان راهکار مشخصی برای رسیدن به این هدف دارد؛ اول اینکه در قالب طرح شهید شهریاری، زمینه را برای جذب نخبگان به عنوان عضو هیئت علمی دانشگاه فراهم کند که خوشبختانه در این طرح، سالانه نزدیک به ۱۰۰ نفر در هیئت علمی دانشگاه‌ها و مراکز علمی و تحقیقاتی جذب می شوند. راهکار دیگر، جذب نخبگان در دستگاه‌های اجرایی کشور است. بر اساس مصوبه هیئت دولت و هیئت امنای بنیاد ملی نخبگان سالانه باید هزار نفر از نخبگان در دستگاه‌های اجرایی کشور در بخش کارشناسی و مدیریت‌های میانی، استخدام شوند.

وی با اشاره به اجرای طرح هزار، تصریح کرد: طرح هزار بنیاد ملی نخبگان چند وجه دارد که یکی از آنها استخدام هزار نفر در سال در دستگاه‌های اجرایی است. بازگشت هزار نفر از نخبگان از خارج از کشور و تربیت و آموزش هزار دانشمند علوم پایه و علوم انسانی، از دیگر وجوه این طرح است.

قائم‌مقام بنیاد ملی نخبگان تأکید کرد: در حال حاضر با توجه به کمک‌هایی که معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری انجام داده، خوشبختانه در سال‌های گذشته، نزدیک به ۲ هزار و ۷۰۰ نفر از نخبگان به کشور بازگشته‌ و در قسمت‌های مختلف مانند شرکت‌های دانش‌بنیان و دانشگاه‌های کشور، مشغول فعالیت شده‌اند.

باقری‌مقدم اضافه کرد: در پایگاه اطلاعاتی که برای مشارکت نخبگان خارج از کشور طراحی شده، نزدیک ۱۰ هزار نفر از این افراد برای بازگشت به کشور اعلام آمادگی کرده‌اند که اگر ظرفیت‌های جذب در داخل افزایش پیدا کند، می‌توانیم این افراد را به کشور برگردانیم و از توانمندی و تخصص آنان در جهت توسعه و تعالی کشور استفاده کنیم. نکته مهم اینکه این افراد عمدتاً در دانشگاه‌های تراز اول جهان در امریکای شمالی و در اروپا مشغول به فعالیت علمی هستند.

وی یادآور شد: بنیاد ملی نخبگان تلاش می‌کند با ارائه طرح پژوهشی به جای خدمت نظام سربازی و همچنین اعطای تسهیلات مالی و معنوی دیگر مانند وام‌های متنوع برای راه‌اندازی کسب و کار دانش‌بنیان، زمینه مناسب برای بازگشت این افراد را فراهم کند.

وی با اشاره به بروکراسی و روند استخدام نخبگان در هیئت‌علمی دانشگاه‌ها، اظهار داشت: کارگروه‌های متعدد بنیاد ملی نخبگان، حداکثر ظرف دو ماه، پرونده افراد علاقه‌مند به جذب در هیئت علمی را بررسی و نتیجه را اعلام می‌کنند. بعد از آن، فرد وارد فرآیند وزارتین علوم و بهداشت می‌شود که البته به دلیل اینکه خود وزارتین به صورت طبیعی هر ساله اقدام به جذب هیئت علمی می‌کنند، ممکن است تداخل و موازی‌کاری ایجاد شود. برای رفع این مشکل، بنیاد ملی نخبگان از سازمان برنامه و بودجه، ردیف‌های استخدامی خاصی را برای نخبگان اخذ کرده است.

باقری‌مقدم یادآور شد: واقعیت این است که برخی دانشگاه‌ها و مراکز علمی تحقیقاتی، از بکارگیری و جذب نخبگان امتناع می‌کنند که این مهم دلایل مختلفی دارد که یکی از آنها برخورد سلیقه‌‎ای با این افراد است. برای رفع مشکلات اینچنینی، اصلاح سازوکارها جذب نخبگان در دانشگاه‌ها با همکاری وزارت علوم و وزارت بهداشت باید در دستورکار قرار بگیرد تا همه نخبگان بتوانند در یک فرآیند مشخص و با کمترین بروکراسی ممکن در دانشگاه‌های کشور جذب شوند.

وی در ادامه بیان داشت: در حوزه استخدام نخبگان در دستگاه‌های اجرایی نیز تاکنون رزومه نزدیک به هزار نفر از نخبگان مورد ارزیابی قرار گرفته است و با معیارهای مختلف سنجیده شده‌ و در نهایت به سازمان امور اداری و استخدامی معرفی شدند؛ البته توقع این بوده و هست که این افراد بعد از ارزیابی توسط بنیاد ملی نخبگان که قطعاً ملاک‌‎های بالاتری نسبت به ارزیابی‌های متداول دارد، بدون دردسر به عنوان کارشناس و مدیر میانی وارد دستگاه‌های اجرایی کشور شوند تا هم حکمرانی نخبگان شکل بگیرد و هم نتیجه و خروجی فعالیت این دستگاه ارتقا یابد. بر همین اساس امید است امسال حداقل هزار پست نخبگی در کشور طراحی و اجرا شود.

وی اضافه کرد: همانطور که رهبر معظم انقلاب فرمودند نقطه آرمانی و ایده‌آل نخبه، حل مسائل کشور است. به منظور نیل به این هدف، طرح شهید احمدی روشن برای حل مسائل نخبگانی کشور در بنیاد ملی نخبگان طراحی و اجرا می‌شود و تلاش می‌شود در سال جاری در ذیل این طرح، مسائل تمام استان‌های کشور را که متقاضی واقعی دارند با کمک بنیادهای نخبگان استانی احصا و هسته‌های نخبگانی با حضور دانشگاهیان برای رفع آنها شکل بگیرد. خوشبختانه امسال نزدیک به هزار مسئله از سراسر کشور به بنیاد ملی نخبگان ارائه شده است که تلاش از بین آنها حداقل ۴۰۰ مسئله انتخاب و ۴۰۰ هسته نخبگانی برای رفع آنها تشکیل شود.

قائم‌مقام بنیاد ملی نخبگان خاطرنشان کرد: هسته‌های نخبگانی بعد از شکل‌گیری، چند خروجی و نتیجه خواهند داشت؛ این هسته‌ها، یا محصولی تولید می‌کنند و می‌توانند با حمایت‌های معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری و صندوق نوآوری و شکوفایی، آن را به شرکت دانش‌بنیان تبدیل کنند و یا ممکن است نتیجه کارشان به یک دستاورد مشخصی در حوزه علوم انسانی منجر شود که بتواند گره‌ای از مشکلات کشور باز کند.

باقری‌مقدم با اشاره به لزوم تعامل دستگاه‌ها و نهادهای دیگر با بنیاد ملی نخبگان، تأکید کرد: سند راهبردی کشور در امور نخبگان باید توسط ۴۴ دستگاه در کشور اجرا شود؛ طبق این سند، بنیاد ملی نخبگان وظیفه شناسایی نخبگان و سیاست‌گذاری در حوزه نخبگان را دارد و همه مطالباتی که در محضر مقام معظم رهبری مطرح شد و دیگر مطالبات نخبگانی، باید با کمک دستگاه‌ها و نهادهای دیگر اجرایی شود. در واقع، طبق این سند همه وزارتخانه و دستگاه‌های اجرایی باید خود را با بنیاد ملی نخبگان هماهنگ کنند.

وی با اشاره به اجرای طرح شهید بهشتی، گفت: در این طرح، بنیاد ملی نخبگان به دنبال این است که اساتید نخبه را درگیر حل مسائل واقعی کشور کند. طرح شهید بهشتی بزودی آغاز خواهد می‌شود تا زمینه را برای تزریق توانمندی اساتید نخبه به بخش‌های مورد نیاز فراهم کند.

باقری‌مقدم با اشاره به موضوع مسکن نخبگان نیز یادآور شد: در حال حاضر که دولت در بخش تأمین مسکن برای همه جامعه، اهتمام جدی دارد، بنیاد ملی نخبگان نیز تلاش دارد اقدامات لازم برای ساخت مسکن برای نخبگان را فراهم و با این کار یکی از معضلات بزرگ جامعه نخبگانی را رفع کند. هدف اول در این مسیر، ساخت هزار واحد مسکونی برای نخبگان است.

وی در پایان بیان داشت: اولویت بنیاد ملی نخبگان این است که با کمک صدا و سیما، سایر رسانه‌ها و دستگاه‌های اجرایی کشور بتواند زمینه را برای جذب و بکارگیری نخبگان در مشاغل تخصصی فراهم کند. در همین راستا، به زودی سایت بنیاد ملی نخبگان در این حوزه نیز فعال خواهد شد تا جامعه مخاطب بداند چه تعداد از نخبگان در کدام دستگاه‌ها جذب شده‌اند و یا چه تعداد از آنان  ذیل کانون‌های تفکر و هسته‌های اندیشه‌ورز، به عنوان مشاورین نخبه دستگاه‌های اجرایی فعالیت خود را آغاز کرده‌اند. به عبارت دیگر، بنیاد ملی نخبگان برای ارائه گزارش‌ عملکرد همه دستگاه‌ها در حوزه نخبگان، آمادگی لازم را دارد و توقع این است صدا و سیما نیز در این مسیر با این بنیاد همراه باشد.


***

ما را در شبکه‌های اجتماعی به آدرس bmnirann@ دنبال کنید.

 

  • گروه خبری : گروه های مطالب,گروه های محتوا,SlideShow,گفتگو,دیدگاه
  • کد خبر : 161684
مدیر سایت
خبرنگار

مدیر سایت

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید