گفت و گو با دکتر پروین برادران از مخترعین تحت حمایت بنیاد نخبگان استان و بانو کارآفرین ملی
استفاده از تجارب دیگران و آنچه دیگران آزمودهاند دارای اهمیت و ارزش بسیاری است، چراکه همواره با کمبود منابع و زمان مواجه هستیم. انتقال تجربه به سایرین به ویژه نسل جوان میتواند از یکسو پیمودن راه را برای آنها تسهیل و از سوی دیگر در آنها ایجاد انگیزه نماید. به ویژه اینکه افراد موفق، قبل از موفقیت در بسیاری از مواقع شکست را نیز تجربه کردهاند، پس شنیدن مسائل و مشکلاتی که با آن دست و پنجه نرم کردهاند میتواند به تلاش در جهت رفع موانع و مرتفع نمودن مشکلات توسط مدیران برنامه ریزان نیز منجر گردد.
به گزارش روابط عمومی بنیاد نخبگان استان چهارمحال و بختیاری به نقل از فصلنامه نگرش توسعه در بام ایران با همین هدف انجام مصاحبه با افراد فرهیخته، کارآفرین و موفق را در دستور کار قرارداد و امید است در سالی که با عنوان «جهش تولید » نامگذاری شده و درزمانی که تحریمهای ظالمانه علیه کشور ما اعمال میگردد و تنها راه برونرفت از مشکلات تکیه بر توان ملی است، بتوانیم گامی هرچند کوچک برای تحقق این امر برداریم.
در کشور ما در برخی از استانها و به ویژه استان چهارمحال و بختیاری نرخ بیکاری بالا بوده و تمایل به اشتغال در دستگاههای اداری و به اصلاح «پشتمیزنشینی » در فارغ التحصیلان دانشگاهی خود یکی از عوامل افزاینده این نرخ هست. شرایط اقتصادی امروزه بهگونهای است که حل مشکلات و تنگناهای موجود، الگوها و راه حل هاي جدید و متفاوتی را طلب نموده و تضمین بقای سازمانها در نوآوری، خلاقیت و کارآفرینی آنها است. کارآفرینی بهعنوان پدیدهای نوین در اقتصاد، نقش مؤثری در توسعه و پیشرفت اقتصادی ایفا میکند. در این شماره مصاحبهای با سرکار خانم دکتر پروین برادران از افراد فعال و موفق در حوزه کارآفرینی انجام دادهایم.
- لطفاً ضمن معرفی خودتان ، در مورد تحصیلات خود بفرمایید .
پروین برادران قهفرخی هستم. تحصیلکرده در رشته شیمی؛ کارشناسی ارشد اقتصاد محیطزیست؛ کارشناسی ارشد کارآفرینی کسبوکارهای جدید؛ کارشناسی ارشد تجارت الکترونیک و دکتری کارآفرینی فناوری پیشرفته .
- چه عاملی باعث شد تا در حوزه کارآفرینی شروع به فعالیت کنید ؟
پس از فارغالتحصیلی در رشته شیمی، در یک شرکت صنایع غذایی در پست تحقیق و توسعه مشغول به فعالیت شدم. کار در صنعت غذا بسیار سخت و طاقتفرسا بود، بهنحویکه روزانه بیش از 19 ساعت کار میکردیم و حتی در روزهای تعطیل نیز کار ما ادامه داشت درحالیکه حقوق و مزایای دریافتی متناسب با کار انجام شده نبود. در مدت 10 سال، حدود 3000 ساعت آموزش مهارتی را گذراندم و علاوه بر آموزشهای تخصصی در حوزه صنایع غذایی، میکروبیولوژی و بهداشت؛ آموزشهایی در حوزههای مختلف گردشگری، مدیریت، نوآوری، هنری، فنی و کنترل کیفی را با این اندیشه که قطعاً روزی این مهارتها به کار خواهد آمد طی نمودم. تکراری شدن کار روزانه و سختی شرایط کار موجب گردید که تصمیم به تغییر وضع موجود بگیرم. به دلیل تسلط روی استقرار دستگاههای مدیریت ایزو و HACCP تصمیم گرفتم یک شرکت مشاوره مدیریت و آموزش کارآفرینی ایجاد کنم و از سال 83 وارد این حوزه شدم. اولین دوره اجرای آموزشهای کارآفرینی در استان چهارمحال و بختیاری را بهعنوان کارگزار وزارت کار و رفاه اجتماعی آغاز کردم که تا سال 86 ادامه پیدا کرد. در همین زمان تصمیم گرفتم آموزشهای دانشگاهی کارآفرینی را هم بگذرانم تا مؤثرتر بتوانم مفاهیم کارآفرینی را به دانش پذیران منتقل کنم. کارشناسی ارشد را در دو رشته اقتصاد محیطزیست و کارآفرینی کسبوکارهای جدید در دانشگاه تهران شروع کردم. با تیم سازی تخصصی، شروع به تحقیق و توسعه بر روی محصولات هایتک کردیم و منجر به راهاندازی شرکت فناوری پیشرفته شد و از آن موقع تاکنون مدیرعامل شرکت دانشبنیان کوهرنگ هستم. همدرس میخواندم، هم مادر، همسر و هم مدیرعامل بودم که بسیار کار پیچیده اما جذابی بود. دکتری را در رشته کارآفرینی فناوری پیشرفته ادامه و کارشناسی ارشد سوم را نیز در حوزه تجارت الکترونیک پیگیری کردم. همیشه سعی کردم آموزشهای بینرشتهای را ادامه دهم که موفقیت بیشتری نسبت به تکرشتهای دارند.
- با توجه به اینکه یک شرکت دانشبنیان هم توسط شما تأسیس و در حال فعالیت هست، در مورد این شرکت ، زمینه فعالیت آن و تعداد افرادی که بهطور مستقیم و غیرمستقیم با شرکت شما کار میکنند بفرمایید.
شرکت دانشبنیان کوهرنگ در سال 1387 ثبت و راهاندازی شد هرچند تیم سازی آن از سال 85 آغاز شد. ایده راهاندازی شرکت بهصورت خانوادگی مطرح و سپس به کمک دوستان دانشگاهی شکل گرفت و کادر منابع انسانی تکمیل گردید. تاکنون 9 اختراع ثبت و تولید انبوه شده است. تمام طرحهای تحقیق و توسعه و تجاریسازی شده در حوزه فناوریهای هایتک است. زمینه فعالیت شرکت تولید محصولات نوین در حوزه فناوریهای پیشرفته زیستی و شیمیایی زیستمحیطی در راستای توسعه پایدار است. در حوزههای مختلف ازجمله فناوریهای زیستی، محیطزیست، متالورژی، پدافند غیرعامل، بهداشتی و کشاورزی طرح در حال اجرا داریم و جهت تولید انبوه هریک از فناوریها تلاش بر این بوده که از روشهای فناورانه تولید همچون برونسپاری، مهندسی همزمان و موازی، تولید در محل و تولید بهنگام و بسیاری روشها و فرایندهای جدید استفاده کنیم، تا ضمن کاهش هزینهها ، سرعت فرایند ایده تا بازار را افزایش داده و طرحها با موفقیت اجرایی گردند. در طراحیها عمدتاً به نوآوری رادیکالی توجه شده و زمینه خلق فرصت بجای کشف فرصت اتفاق افتاده است . در دپارتمان نوآوری و فناوری 12 نفر از اساتید برجسته حضور دارند و سایر بخشها بسته به نوع نیاز منابع انسانی تا 25نفر هم افزوده میگردد. به طور غیرمستقیم صدها فروشنده، بازاریاب، راننده و ... در این شرکت فعالیت دارند. از سال 92 در پارک علم و فناوری استان چهارمحال و بختیاری مستقر شدیم و دفتر مرکزی شرکت در تهران هست.
- آیا شما در شرکت دانشبنیان خود،ایدهای را به مرحله تجاریسازی رساندهاید؟ لطفاً در مورد آن و نحوه کارتان توضیح دهید.
محصولات تولیدی شرکت؛ در حوزه کشاورزی تولید آمینواسیدهای چپگرد غنیشده ارگانامین برای اولین بار در کشور بهعنوان محرک رشد، افزایش باردهی، کاهش مصرف سموم، ضد تنش قوی، با استفاده از روشهای تلفیقی کاهش سرمازدگی، کنترل بیماریهایی همچون سفیدک، شانکر)خروج شیره از درخت(، بلایت )آب سیاه(، فتیله نارنجی، آتشک، پوسیدگی ساقه، طوقه و ریشه، کاهش کرم گلوگاه انار و پسیل پسته و کرمهای سرشاخه خوار و بسیاری بیماریهای باکتریایی و قارچی در گیاهان؛ فناوری تولید پروتئین هیدرولیزات سراتل جلبکننده آفت مگس مدیترانهای را به درخواست سازمان حفظ نباتات کشور آغاز کردیم که برای اولین بار در کشور انجام شد و کشور به خودکفایی رسید . تولید انبوه آف تک شهای زیستی جلبکننده انواع مگس میوه را مبتنی بر اقلیم و محصول انجام دادیم که فناوریهای فوق در خاورمیانه مشابه ندارد. محصولات بسیار زیادی نیز در حوزه کشاورزی در حال دریافت استاندارد و کد ملی هستند تا به سبد فناوریهای کشاورزی کشور افزوده شوند .تولید انبوه مالچ پلیمرسلولزی جایگزین مالچ نفتی در تثبیت ماسههای روان و ریزگردها، تولید نیمهصنعتی محصولات پروتیینه آرایشی، بهداشتی ترمیم و تقویت مو و ابرو و ضدعفونی کننده های عمومی؛ نانو پوششهای مختلف، ژل پدافند غیرعامل بمبهای فسفری، اطفاء کننده آتشسوزیهای مهیب همچون جنگل و مرتع، فناوریهای پدافندی و زیستمحیطی. در حوزه متالورژی فناوری تولید عایقهای حرارتی ذوب؛ ما در طراحیها به مزیت رقابتی بینالمللی محصول توجه میکنیم.
- تعریف شما از کارآفرینی چیست ؟
کارآفرینی از دیدگاه بنده به معنای تغییر رفتار در بازار، با ایجاد ارزشافزوده منتج از نوآوری فناورانه مبتنی بر توسعه پایدار توسط فرد یا سازمان هست.
- از موفقیتهای خود درزمینه کارآفرینی مواردی را بفرمایید.
منتخب ۶ زن برتر کارآفرین فناورانه دنیا توسط دیده بان جهانی کارافرینی GEM ۲۰۱۲ ، منتخب ۱۰ زن برتر کارآفرین ایران در کتاب بینالمللی منتشرشده توسط بزرگترین ناشر جهان اشپرینگر نیویورک آمریکا ۲۰۱۶، منتخب جشنواره ملی شیخ بهایی اختراعات و فناوریهای تجاری شده، منتخب زنان کارآفرین ملی فناوری پیشرفته کشور، رتبه اول جایزه نوبل ایران بنیاد ملی البرز، منتخب برتر دو دوره جشنواره علم تا عمل اختراعات تجاری شده معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ، منتخب برتر جشنواره ملی نوآوری و شکوفایی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، رتبه برتر مهارتی سازمان فنی حرفهای کشور، رتبه برتر زنان کارآفرین ملی، رتبه برتر جشنواره ملی بانوی آب و محیطزیست، منتخب کارآفرین برتر جشنواره کارآفرینان وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی، منتخب جشنواره کشوری فن آفرینی و نوآوری دانشگاه تهران جایزه دکتر چمران، منتخب ده ستاره برتر کارآفرینی کشور توسط رسانه ملی و .....
- برای جوانان و افرادی که علاقهمند به حوزه کارآفرینی هستند ، چه توصیهای دارید ؟
خانوادهها باید مهارتآموزی را از سن نوجوانی در دانش آموزان نهادینه نمایند و جوانان هم در گروههای استارتاپی کارآفرینی و کار تیمی را تجربه کنند. بازدید از نمایشگاهها و جشنوارهها، شرکتها و کسبوکارهای کوچک و متوسط و در صورت امکان کارآموزی در آنها نیز توصیه میشود. همچنین شرکت در آموزشهای بین رشتهای و تخصصی - مهارتی و نیز یادگیری مهارت حسابداری، مالی و تجاری و بازرگانی در کنار رشته تخصصی خود نیز از نظر بنده از الزامات تمامی رشتههای تحصیلی است. همچنین پیشنهاد میشود جوانان در آموزشهای موقت و کوتاهمدت کارآفرینی در مراکز معتبر کشور شرکت کنند. البته هر مرکزی و هر مدرسی مناسب نیست. آموزش کارآفرینی باید توسط متخصص کارآفرینی ارائه شود آموزشهای استارتاپی در تمام شهرها و روستاها باید شروع شود الآن فقط در حد جشنواره است. شرکت کوهرنگ آمادگی دارد با استارتاپ¬های کشاورزی و بازاریابی و فروش در راستای اهداف شرکتی، وارد مذاکره شده و آنها را حمایت کند. آموزش کارآفرینی به اساتید دانشگاه و آموزگاران مدارس نیز جزو اولویتهاست و این آموزشها نباید تئوری محور باشد. شرکت کوهرنگ آمادگی خود را برای همکاری ویژه با مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی در زمینه حمایت از تحقیقات و نوآوریهای تولیدی کشاورزی اعلام میدارد.
- به نظر شما برای داشتن جامعه کارآفرین چه باید کرد ؟
برای داشتن جامعه کارآفرین باید تمام سیاستهای کشور، استراتژیها و قوانین به سمت کارآفرینی و فناوری سوق پیدا کند تا شاهد جهش اقتصادی باشیم اما در عمل اکوسیستم یا زیستبوم کارآفرینی در کشور به طورجدی شکل نگرفته است .البته در استانهای مختلف تفکرات کارآفرینی متفاوتی در حال اجراست، برای همین در برخی از استانها که اهمیت و توجه بیشتری به اکوسیستم کارآفرینی میشود شاهد اتفاقات قابلتوجهی در جهش اقتصادی و اشتغال هستیم. استان چهارمحال و بختیاری یکی از مناطق و ذخایر غنی منابع کشور هست و میتواند زمینهساز تحولهای اقتصادی بزرگ باشد. برای ایجاد تفکر کارآفرینی اولین و بهترین پیشنهاد، شرکت در آموزشهای کوتاهمدت کارآفرینی و ام بی ای برای تمامی کارمندان است، اگر مشوق در نظر گرفته شود که بهطور مجازی همه کارمندان این دورهها را طی کنند بهسرعت جو کارآفرینی ایجاد خواهد شد و حتی این تغییر رفتار در زندگی شخصی این کارمندان نیز تأثیر خواهد گذاشت.
- آیا به نظر شما عدم وجود سرمایه کافی میتواند مانعی بر سر راه کارآفرینی باشد ؟
تأمین منابع مالی یکی از ارکان کارآفرینی است اما اولویت اول نیست . اولویت اول تیم سازی و طرح واره توجیهپذیر برای ورود به اکوسیستم کارآفرینی است. شناخت درست مسیر توسعه محصول از ایده تا بازار که این امر هم یک بحث تخصصی در حوزه کارآفرینی است.
- علت اصلی موفقیت خود در این راه را در چه میدانید ؟
موفقیت ازنظر بنده نسبی است و شاید رسیدن به جایگاه فعلی، از منظر دیگران موفقیت است اما از منظر خودم قرار گرفتن در ابتدای مسیر کارآفرینی به سمت چشمانداز است. برای رسیدن به چشمانداز نقشه راه ترسیم کردهایم و استراتژی تعریف کرده و اهداف را مشخص و برای رسیدن به اهداف برنامهریزی میکنیم تا از جاده ترسیمشده کمتر انحراف تحمل ابهام، مسئولیتپذیری، تلاشگری، خستگیناپذیری، روحیه پرسشگری، پژوهشگری، تفکر فازی و چند محوری، تحصیلات چند رشته ای و تخصصی، آموزشهای مهارتی، تیم سازی تخصصی، تسلط روی اکوسیستم کارآفرینی و شناخت محیط کسب و کار، تجربه، آموزشهای ضمنی و رسمی و داشتن روحیه رو به رشد در خودم توسعه دهم.
- مهمترین دغدغهای که اکنون با آن مواجه هستید، چیست ؟
دغدغه ما الآن توسعه بازار کلان در کشور و رهبری برند آمینواسیدها در کشور و ورود به بازارهای جهانی است. تمایل داریم از تیمها و یا افرادی که در این زمینه تجربه دارند در کنار خودمان استفاده کنیم و امادگی همکاری با افرادی که تجربه فروش و بازاریابی در حوزه نهاده های کشاورزی دارند را داریم.
- شیرینترین و تلخترین تجربهای که در این حوزه دارید، چیست ؟
تلخترین تجربه مربوط به زمانی است که بنده به مدت 13 سال در سیستمی غیر کارآفرین کار کردم .در این مدت با اینکه بنده در پست مدیر تحقیق و توسعه بودم و نوآوریهای طراحیشده منجر به توسعه سیستم میشد، بهطوریکه در آن زمان حداکثر بهره وری را به دنبال داشت اما رضایت خاطر من را فراهم نمیکرد. شیرینترین خاطره مربوط به زمانی است که واردات محصول پروتئین هیدرولیزات از اسپانیا به ایران به دلیل تحریمها قطعشده و سازمان حفظ نباتات کشور از شرکت ما خواست که این محصول را طراحی کنیم. تیم تحقیق و توسعه شرکت به دلیل تجربه 14 ساله در طراحی آمینواسیدها، پروتئینها و ترکیبات بیوکمپلکس در کمتر از یک فصل محصول را طراحی و مجوزها و استاندارهای ملی را دریافت کرد و سپس محصولات اختصاصی مبتنی بر اقلیم و محصول گیاهی و آفت کش زیستی برای جلب انواع مگس مدیترانهای و مگس میوه را ساختیم که در خاورمیانه مشابه ندارد. مگس مدیترانه یک آفت آفندی است که به 500 میزبان گیاهی حمله میکند و تا 90 درصد خسارت به انواع میوه وارد می کند و پیش از رسیدن محصول باعث خسارت به میوه و ریزش آن میشود. جالب که شرکت های زیادی سالها تاش کرده بودند تا به این طراحی برسند اما موفق نشده بودند.
- شما بهعنوان یک کارآفرین برتر و یک فرد موفق چه انتظاراتی از مردم و همچنین نظام اداری دارید؟
انتظارات از مردم این است که از تولیدات دانشبنیان داخلی حمایت کنند. هر چه حمایت بیشتر باشد، چرخ صنعت بیشتر میچرخد و اشتغال ملی و استانی بیشتر و رفاه جامعه بیشتر میشود. این حمایت را از کشاورزان و فروشگاههای تأمین نهاد کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری نیز انتظار داریم که اعتماد کنند و در کنار تیم ما کشاورزی فناورانه را تجربه کنند و از کشاورزی سنتی فاصله بگیرند .از سازمانهای اداری استان نیز انتظار میرود با شرکت های دانشبنیان و دانشمحور همکاری ویژه داشته باشند و احترام متقابل شکل گیرد و سپس در کمترین زمان ممکن، پاسخ به نیاز فناوران را تسهیل نموده و ستاد رفع موانع کسبوکار توجه ویژه به شرکت های فناور داشته باشد.
- اگر مطلب خاصی مد نظر شما هست که در این سؤالات مطرح نشده است، لطفاً بفرمایید.
شرکت کوهرنگ با افتخار تا به امروز حمایت مالی یا تسهیلاتی از هیچ سازمان یا نهاد مالی دولتی یا خصوصی دریافت نکرده است و روی پای خود ایستاده است. بستر کارآفرینی باید در استان فراهم گردد تا باعث سرخوردگی کارآفرینان و سرمایهگذاران نشده و از مهاجرت آنان جلوگیری نماید. باید تغییر بنیادین در تفکر کارآفرینی مردم و مسئولین استان شکل بگیرد .اجرای این مهم سخت نیست و با تغییر نگرش و کمی همت انجام میگردد.