بستن
عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید
EN
  • 1401/08/09 - 12:56
  • - تعداد بازدید: 355
  • - تعداد بازدیدکننده: 353
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه
معاون آینده‌سازان بنیاد ملی نخبگان:

بنیاد برای تحقق «حکمرانی نخبگان» عزم خود را جزم کرده است/ جریان‌سازی در فضای دانشگاهی و نخبگانی برای حل مسائل کشور در دستور کار

معاون آینده‌سازان بنیاد ملی نخبگان با تاکید بر لزوم وجود عزم ملی به منظور نهادینه شدن حکمرانی نخبگان گفت: بنیاد مصمم‌تر از همیشه، عزم خود را جزم کرده است تا در رسیدن به تمدن اسلامی ایرانی نقش مؤثری داشته باشد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی بنیاد ملی نخبگان؛ دکتر سید محمد صادق موحد، معاون آینده‌سازان بنیاد ملی نخبگان در گفتگو با مهر با ارائه گزارشی از برنامه‌های آتی این نهاد ملی حول محور تأکیدات مقام معظم رهبری گفت: بنیاد ملی نخبگان برای گروه‌های جامعه مخاطب شامل دانش‌آموزان مستعد، دانشجویان و طلاب مستعد تحصیلی، دانش‌آموختگان برتر، اعضای هیئت علمی مؤسسات علمی، مخترعان و نوآوران، اجتماعات تخصصی غیردانشگاهی شامل برگزیدگان ادبی، هنری، قرآنی، طرح‌های توانمندسازی و توسعه دامنه اثرگذاری متعددی را طراحی و اجرا می‌کند.

وی با بیان اینکه ۱۰ درصد برتر دانش‌آموزان دوره دوم ابتدایی و اول متوسطه مخاطبان طرح‌های بخش دانش‌آموزی بنیاد هستند، گفت: هر ساله در حدود ۴ هزار نفر از دانشجویان مستعد تحصیلی از برنامه‌های توانمندسازی طرح شهید وزوایی بهره مند می‌شوند. از سال ۱۳۹۵ تاکنون، جمعاً ۶۸۰۰ نفر از دانشجویان در قالب هسته‌های مسئله‌محور پژوهشی و فناوری (طرح شهید احمدی روشن)، فعالیت‌های مسئله‌محوری را تجربه کرده‌اند.

وی افزود: از سال ۱۳۹۹ تاکنون بیش از ۱۰ هزار نفر در طرح توسعه رویدادهای رقابتی مسئله‌محور (طرح شهید بابایی) شرکت کرده‌اند. همچنین سالانه در حدود ۲۳۰۰ نفر از دانش‌آموختگان داخل و خارج از کشور، برای انجام طرح جایگزین خدمت نظام وظیفه در نهادهای مختلف و همچنین شرکت‌های دانش بنیان، معرفی می‌شوند.

موحد خاطر نشان کرد: سالیانه در حدود ۱۵۰ نفر از دانش‌آموختگان دوره دکتری تخصصی از تسهیلات پسادکتری بنیاد (طرح شهید دکتر چمران) استفاده می‌کنند. تا پیش از آغاز سال ۱۴۰۱، در حدود ۷۰۰ نفر از دانش‌آموختگان برتر دانشگاهی برای استفاده از تسهیلات جذب در دستگاه‌های اجرایی و نهادهای فناورانه‌، توسط بنیاد شناسایی شده‌اند.

به گفته معاون آینده سازان بنیاد ملی نخبگان، البته مقرر شده است که در سال ۱۴۰۱ بالغ بر ۱۰۰۰ نفر از تسهیلات جذب در قالب آئین نامه جدید هیئت دولت برای جذب و نگهداشت استعدادهای برتر و نخبه، بهره‌مند شوند.

تربیت هزار محقق برجسته

موحد خاطر نشان کرد: با عنایت به اهمیت توسعه متوازن عرصه‌های مختلف در توسعه علمی کشور، در سال ۱۴۰۱، تفاهم‌نامه سه جانبه ای بین بنیاد ملی نخبگان، وزارت علوم‌، تحقیقات و فناوری و همچنین معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تحت عنوان طرح حمایت از جذب دانشجویان مستعد در رشته‌های اولویت‌دار کشور با تأکید بر رشته‌های علوم‌پایه و علوم انسانی، به تصویب رسید.

در قالب طرح «دکتر اژه ای» انتظار می‌رود بعد از ۱۰ سال هزار محقق برجسته در رشته‌های مشخص تربیت شوند و بتوانند نقش مهمی در تولید علم در مرزهای دانش ایفا کنند

معاون آینده سازان بنیاد ملی نخبگان عنوان کرد: در قالب این طرح که به نام طرح «دکتر اژه ای» معروف است، انتظار می‌رود بعد از ۱۰ سال هزار محقق برجسته در رشته‌های مشخص تربیت شوند و بتوانند نقش مهمی در تولید علم در مرزهای دانش اجتماع علمی بین‌المللی ایفا کنند.

حمایت از اساتید در مؤسسات علمی

وی عنوان کرد: همچنین طرح توسعه هسته‌های مسئله‌محور اساتید یا طرح «شهید دکتر بهشتی»، به تازگی تصویب شده و بر این اساس بنیاد از تشکیل گروه‌هایی از اساتید مؤسسات علمی برای انجام فعالیت حول مسائل راهبردی کشور حمایت ویژه ای خواهد داشت.

معاون آینده سازان بنیاد ملی نخبگان در ادامه با اشاره به سایر طرح‌های مهم این سازمان گفت: طرح توسعه کانون‌های مردمی شناسایی و هدایت مستعدان به منظور تحقق مأموریت و نیل به اهداف «طرح شناسایی و هدایت استعدادهای برتر (شهاب)» و در اجرای سیاست اجرایی طرح شهاب در محور «هدایت» دوره متوسطه مبنی بر «ارتقا کیفیت تحصیل رسمی، غنی‌سازی در حوزه‌های استعدادی و پرورش مهارت‌های پایه اثرگذاری نخبگانی (خلاقیت، حل مسئله، رهبری و همدلی اجتماعی)»، اجرا می‌شود.

اعطای تسهیلات نظام وظیفه به طلاب برگزیده در بنیاد ملی نخبگان

موحد خاطر نشان کرد: همچنین بنیاد نخبگان در صدد است با هدف استفاده بهینه از فرصت خدمت مقدس نظام وظیفه برگزیدگان حوزه‌های علمیه کشور برای حل مسائل دستگاه‌های مختلف از یک سو و تسهیل شرایط خدمت آنان از سوی دیگر، تسهیلات خدمت نظام وظیفه را به طلاب مستعد نیز اعطا کند که مقدمات اجرای آن در حال انجام است.

وی در خصوص تأکیدات رهبری درباره تغییر معیارهای ارزیابی نخبگان گفت: واژه‌ای که مقام معظم رهبری اخیراً به آن اشاره کردند معیار «حل مسئله» بود. توجه به این مهم البته در بیانات معظم له جدید نیست و ایشان به این مهم قبلاً هم اشاره کرده اند. توجه ویژه به فعالیت‌های مسئله‌محوری در بنیاد نیز سابقه دارد و اکنون با تأکید جدید مقام معظم رهبری، بنیاد برای اصلاح و ارتقای فعالیت‌های مسئله‌محوری برنامه‌ریزی می‌کند.

موحد اضافه کرد: طرح توسعه هسته‌های مسئله‌محور اساتید (طرح شهید دکتر بهشتی)، طرح ویژه حمایت از جذب برگزیدگان المپیادهای دانش‌‏آموزی و رتبه‏‌های برتر آزمون سراسری در رشته‌‏های اولویت‏ دار کشور (طرح دکتر اژه‌ای)، طرح توسعه کانون‌های مردمی شناسایی و هدایت مستعدان، از جمله جدیدترین طرح‌های بنیاد هستند که به تصویب رسیده اند. البته که به غیر از این طرح‌ها، تدوین طرح توسعه کانون‌های تفکر نیز در دستور کار بنیاد قرار دارد.

وی تاکید کرد: مقام معظم رهبری در دیدار اخیر خود با تعدادی از مستعدین و نخبگان، وجود فردی و اجتماعی نخبگی را تبیین کردند. ایشان خیلی دقیق نخبگی را از یک مفهوم انتزاعی به عینی ارتقا دادند. وجوهی از تعهدات متقابل نخبگان و حاکمیت را مورد تأکید قرار دادند. یکی از مواردی که معظم له به آن اشاره کردند اصلاح شاخص شناسایی نخبگان و توجه به موضوع فعالیت‌های مسئله‌محوری است. این موضوع بسیار برای بنیاد حیاتی است.

۲۰ اقدام حمایتی برای نگهداشت استعدادهای برتر

وی ادامه داد: لذا بنیاد نخبگان نیز مصمم است که جریان‌سازی در فضای دانشجویان، طلاب، دانش‌آموختگان و اعضای هیئت علمی مؤسسات علمی را برای انجام فعالیت‌های گروهی به منظور حل مسائل کشور، در دستور کار خود قرار دهد. جامع‌نگری و طراحی برنامه‌هایی که به صورت هرچه طبیعی‌تر اهمیت فعالیت‌های مسئله‌محوری و اقبال جامعه نخبگانی را از یک سو و از سویی دیگر استقبال نهادها و سازمانها برای سرلوحه قراردادن معیار مسئله‌محوری در اعتبار بخشی به فعالیت‌های نخبگانی اجتماع نخبگانی، در پی داشته باشد.

معاون آینده سازان بنیاد ملی نخبگان اضافه کرد: البته عزم ملی برای جذب نخبگان به منظور نهادینه شدن حکمرانی نخبگان نیاز است و بنیاد نیز مصمم‌تر از همیشه، عزم خود را جزم کرده است تا در رسیدن به تمدن اسلامی ایرانی نقش مؤثری داشته باشد. توسعه رویدادهای رقابتی مسئله‌محور و هسته‌های مسئله‌محور پژوهشی و فناورانه قویاً در دستور کار بنیاد قرار گرفته است.

منبع: مهر

  • گروه خبری : گروه های مطالب,گروه های محتوا,گفتگو,دیدگاه
  • کد خبر : 161843
مدیر سایت
خبرنگار

مدیر سایت

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید