تسهیلات و رویدادها

بنر
بنر
امروز : شنبه
29. مهر 1396
31. محرم 1439
21. اکتبر 2017
ساخت کود ارگانیک آمینو اسیدهای چپگرد توسط مخترع چهارمحال و بختیاری مشاهده در قالب پی دی اف چاپ فرستادن به ایمیل

تاکنون شیوه های مختلفی برای تقویت و افزایش باردهی گیاهان به بازار عرضه شده است. محصول هایی که به نوبه خود شیمیایی بوده و همراه با معایب بی شماری هستند. اخیرا یک گروه از محققان ایرانی موفق شدند با استخراج ۱۹ اسید آمینه چپ گرد و آزاد و استفاده از روشی نوین، کودی کاملا ارگانیک و زیست سازگار تهیه کنند. این گروه از محققان ایرانی برای اولین بار در کشور توانسته اند به صد در صد آمینو اسید چپ گرد دست پیدا کنند.

خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری به همین منظور گفت و گویی با پروین برادران قهفرخی، مدیرعامل شرکت دانش بنیان فناوران ابزاردقیق کوهرنگ و مخترع هم استانی این طرح انجام دهد. گفتنی است برادران جزء 10 زن کارآفرین برتر ایران در سال 2016 و ۶ زن منتخب جهان در كارآفرينی فناورانه در گزارش ديده بان جهانی كارآفرينی ۲۰۱۲ GEM است.

- لطفا در ابتدا توضیحی راجع به این محصول بفرمایید.

هم اکنون بهترین نوع طراحی ها داشتن یک تنه نوآورانه و بدست آوردن محصول قابل تجاری سازی است نه اینکه یک ایده منجر به تولید محصول شود. ما هم در این طرح، یک ساقه یا تنه نوآورانه برای این محصول طراحی و از آن شاخ و برگ، این محصول را تهیه کرده ایم. این کود ارگانیک از اسیدهای آمینه چپ گرد گرفته شده است. اسید آمینه های موجود در این محصول هر یک تاثیر زیادی در تقویت و افزایش باردهی گیاهان دارند. مثلا آسپارتیک اسید در جوانه زنی بذر و عملکرد بیوشیمیایی اسیدهای آمینه، ایزولوسین در تنش شوری، جوانه زنی دانه های گرده و گرده افشانی، آلانین در سنتز کلروفیل، تنظیم باز شدن روزنه ها، گرده افشانی و در تنش خشکی، آرژنین در تنش شوری و پیش ساز ساخت پلی آمین، پرولین در جوانه زنی دانه های گرده و تنش شوری و تغییرهای دما، تیروزین در گرده افشانی و در تنش های محیطی، تریپتوفان  در شاخه زایی، ریشه زایی و رشد سلولی برای تسریع در گلدهی، ترئونین در گرده افشانی و در تنش های محیطی، سرین در گرده افشانی، سیستئین(پیش ساز ساخت آنزیم نیتروژناز) برای تثبیت بیولوژیک ازت در عملکرد تغذیه ای، فنیل آلانین در گرده افشانی، گلیسین برای جذب انرژی خورشید در فتوسنتز و سنتز کلروفیل، گلوتامین برای سنتتتاز آمونیم در گیاهان، در تنش شوری و خشکی، گلوتامیک اسید در جوانه زنی بذر، پیش ساز در سنتز کلروفیل و ساخت سایر اسیدهای آمینه، لیزین در تنظیم باز شدن روزنه های برگ، جوانه زنی دانه های گرده و سنتز کلروفیل، هیستیدین در تنظیم باز شدن روزنه های برگ، لوسین در تنش شوری و جوانه زنی دانه های گرده، والین در گرده افشانی، در تنش های محیطی و جوانه زنی بذرها و متیونین در تنظیم باز شدن روزنه های برگ، رسیدگی و بهبود رنگ میوه، بازار پسندی و ماندگار در انبار نقش مهمی دارند.

- وجه تمایز این محصول نسبت به نمونه های مشابه خارجی در چیست؟

این محصول (کودهای ارگانیک مخلوط آمینو اسیدهای چپ گرد و آزاد)، برای اولین بار در کشور ارایه شده و ما توانسته ایم با استفاده از 19 اسید آمینه به فرمول صد در صد چپ گرد آن برسیم. عمدتا محصول هایی که از کشورهایی مانند اسپانیا، آلمان،  آمریکا، روسیه، چین و ترکیه وارد کشورمان می شدند مانند راسمیک، مخلوطی از اسید آمینه های چپ گرد و راست گرد بودند؛ اسیدهای آمینه راست گرد اصلا و اصلا جذب گیاه نمی شود و حتی وقتی انسان هم می خورد از بدنش دفع می شود. محصول ما کاملا از اسیدهای آمینه چپ گرد درست شده است. اسیدهای آمینه چپ گرد کاملا جذب گیاه می شود.

- مهمترین ویژگی این محصول کدام است؟

این محصول خصلت کلات شوندگی ریز عناصری مانند آهن و روی را دارد. همچنین  این محصول باعث تسریع گل دهی و فتوسنتز شده و میوه دهی و باردهی را افزایش می دهد. مثلا سال گذشته نمونه آزمایشی این طرح در منطقه فریدن توزیع شد و ما شاهد افزایش 150 کیلوگرم برداشت در هر جریب گندم و جو و چغندر قند بودیم. افزایش سریع وزن با کیفیت عالی و زیست سازگاری از دیگر خصوصیت های مهم این طرح است. کل فرایند تولید این محصول کاملا طبیعی(نه شیمیایی) است. این محصول ارگانیک بوده و نام آن (ارگانامین)  از ترکیب کلمه ارگانیک و آمین گرفته شده است. این محصول باعث می شود یک فرایند ارگانیک شکل بگیرد و میزان مصرف کود و سم  شیمیایی  خیلی کاهش پیدا کند. در مجموع تمام محصول هایی که شرکت ما تولید می کند بر اساس توسعه پایدار است و رسیدن به سود اقتصادی تنها ملاک تولید محصول ما نیست. ما قصد داریم با سود اجتماعی و زیست محیطی در کنار سود اقتصادی به توسعه پایدار دست پیدا کنیم. همچنین از نظر قیمتی هم این محصول 75 درصد نسبت به رقبای خارجی ارزان تر است تا کشاورزان بتوانند به سود بسیار زیاد در مدت زمان کم برسند. در حوزه گیاهان دارویی نیز این محصول بسیار جذاب عمل کرده است؛ این کود می تواند بسیار نقش خوبی داشته در تسریع و تولید ماده موثره گیاهان دارویی داشته باشد.

- هم اکنون این محصول در چه مرحله ای است؟

خوشبختانه ما توانستیم کمتر از دو ماه از ایده تا ورود به بازار، این محصول را به تولید انبوه برسانیم. اجرای این طرح در منطقه کم برخوردار چهارمحال بختیاری و استفاده از ظرفیت های این استان، اهمیت اجرای آن را افزایش داد. خوشبختانه این طرح وقتی وارد پارک علم و فناوری چهارمحال بختیاری شد تا فناورها با نحوه تجاری سازی و روند اجرای آن آشنا بشوند، از استقبال خیلی خوبی برخوردار شد، بنابراین شایسته است از سازمان های صنعت و معدن و تجارت، حفاظت محیط زیست و جهاد کشاورزی چهارمحال بختیاری برای بهره بردای سریع و اخذ جواز و خط تولید این محصول قدردانی کنم.

- چه برنامه ای برای آینده دارید؟

ما قصد داریم از این تنه نوآورانه اسیدهای آمینه چپ گرد، محصول های وارداتی به کشور را تولید کنیم.

- معمولا مخترعان برای تولید انبوه و تجاری سازی محصول هایشان با چه مشکل هایی مواجه هستند؟

معمولا روند تبدیل ایده به تجاری سازی این طرح ها به دلیل جدید و ناشناخته بودن، بسیار زمان بر است و روند تجاری سازی مخترعان و ایده پردازان و فناوران به دلیل قوانین و مجوزهای متعدد سازمان ها و نهادها کند پیش می رود. این نوع شیوه بسیار برای اقتصاد کشور ضربه زننده است زیرا اگر هر فناوری نتواند در طول شش ماه به تجاری سازی برسد، 50 درصد سودش را از دست خواهد داد. از سوی دیگر طی کردن اشتباه این مراحل و مجوزها و قوانین کاملا ضد تولید است و باعث می شود ما از فناوری نسبت به دنیا عقب بیافتیم. اگر این سیستم تسهیل شود، فناوران می توانند به سرعت به تجاری سازی محصول شان برسند.